Zachraňme památku

Rokycany jsou bezesporu historicky zajímavé město s řadou památek, které však tokem času ubývají. Památek technického rázu máme ještě méně. Nyní se nabízí oprava a rekonstrukce můstku na historické císařské cestě Praha – Plzeň – Norimberk. Nachází se těsně za silničním nadjezdem železniční trati Rokycany – Ejpovice mezi touto silnicí a samotnou železniční tratí (naproti je pod tratí bývalý strážní domek). Můžete se k němu dostat pěšky, na kole i autem. Zaparkujete ve směru na Ejpovice asi 150 m vpravo za nadjezdem a vrátíte se k můstku zpátky po louce.

Můstku hrozí nebezpečí zničení, neboť sousedí s popraskaným můstkem pod vedlejší frekventovanou silnicí, jehož oprava by jistě znamenala konec můstku historického.

Případně by došlo k jeho zúžení na torzo, jako se to stalo můstku na pokračování císařské cesty pod „Zavírkou“ mezi Svojkovicemi a Holoubkovem.

Členové sdružení Pro naše Rokycany a spolku Klub Svobodných demokratů Rokycany odstraňují náletové dřeviny a rádi by se přičinili o rekonstrukci části vozovky, tak jak vypadala původně. Město Rokycany podalo na jejich popud žádost o vyhlášení památkové ochrany můstku. Žádost leží již pár let na ministerstvu kultury, zatím bez výsledku. Pomůže tlak občanské veřejnosti?

Antonín Veverka, Petr Hlávka

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru